Klaverets historie

Posted by on sep 28, 2019 in Musikkens historie | Kommentarer inaktiverade för Klaverets historie

Klaverets historie

 

Vi har tidligere skrevet om guitarens historie her på siden, og i dag vil vi kigge på et andet instrument. I dag kigger vi på klaverets historie.

Klaveret er et instrument, som har et klaviatur, der også kaldes for tangenter, som skaber overgangsled til en hammermekanik. Når du gennemfører anslag, vil hammermekanikken sætte strengene indeni i svingninger.

Det siges at hammerklaveret ca. går tilbage til omkring 1700, da den italienske cembalobygger Bartolomeo Cristofori skabte et tasteinstrument, som havde en avanceret hammermekanik. I begyndelsen fik hans konstruktion ikke nogen synderlig opmærksomhed, da der har været lignende ideer i andre lande.

I 1700-tallet havde klaveret en klangstyrke på en lignede styrke som cembaloets, men i løbet af det følgende århundrede voksede tonefyldet i klaveret. På samme tid steg omfanget også, det øgede strengetræk førte til et krav for stærkere instrumenter, og derfor begyndt klaverbyggere på at eksperimentere med tungere trækonstruktioner og derudover også jernafstivninger i flere variationer.

Men det var først i midten af 1800-tallet at den helstøbte jernramme slog igennem, og at det endte op med at blive til et klaver. I 1700-tallet så vi så at klaveret afløste cembaloet som et koncertinstrument, og i 1800-tallet erstattede klaveret clavichordet som det primære instrument i hjemmet.

Webly