Guitarens historie

Posted by on jun 13, 2020 in Musikkens historie | Kommentarer inaktiverade för Guitarens historie

Guitarens historie

Det er altid interessant at dykke ned i historien, og det gælder især, når det kommer til at lære om noget, som har vi en passion for. Derfor har vi i denne forbindelse kastet et blik på guitarens historie.

Hvor langt går guitarens rødder tilbage i historien?

Det siges at guitarens historie går mindst 2.500 år tilbage før vores tid. Det går helt tilbage til oldtidens primitive former for strengeinstrumenter med strenge, som er skabt af dyreindvolde.

Hvad er en guitar?

En guitar er et knipset strengeinstrument, og det betyder, at du skaber lyd ved, at der anslås på strengene med et plekter eller med dine fingre.

Hvilke former for guitarer er der?

Man kan sige, at der er fire forskellige former for guitarer:

  • Spansk guitar (klassisk guitar)
  • Westernguitar
  • Elektrisk guitar
  • Hollowbody guitar

Hvad adskiller de forskellige guitarer?

De fire forskellige guitarer har forskellige træsorter, forme, typer af strenge, gribebræt, tykkelse og muligheder for elektrisk forstærkning.

Hvad var de første strengeinstrumenter?

Strengeinstrumenterne går som sagt langt tilbage i historien, og de kan findes over hele verden. Faktisk overlevede strengeinstrumenter fra en lang række forskellige kulturer helt tilbage fra 2.500 år før vores tid, og det er blandt andet forbundet med, at det nærmest er et naturligt instinkt at spille på strenge, og at man kan ændre på tonehøjden ved at gøre strengene kortere eller længere.

Guitaren er en efterkommer af strengeinstrumenter fra området omkring Middelhavet, og her er der tale om den arabisk oud, den centraleuropæiske lut og den sydeuropæiske vilhuela. I gamle dage var strengene altså lavet af dyreindvolde, og dette var kutyme helt til begyndelsen af 1900-tallet. Det var først omkring 1950’erne, at nylonstrenge blev implementeret på den spanske guitar.

Den spanske guitar fra 1700-tallet

Det er netop den spanske guitar, som banede vejen for den guitar, som vi kender i dag. Den blev udviklet og forfinet i løbet af 1700-tallet. Man kan nærmest gå så langt som at sige, at guitaren er Spaniens nationalinstrument, men det er en historie, som vi må tage en anden dag.

Guitaren har dog ikke altid været populær. Til at starte med blev den ikke vel modtaget i de spanske højkulturelle kredse. Den blev sågar forbundet med sigøjnermusik i Andalusien, men blandt andet bidrog den spansk-franske guitarist og komponist Fernando Sor (1778-1839) til at guitaren brød muren omkring år 1830, og det sætter vi pris på den dag i dag.

Webly